Társaságunk hírei

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 21. tudományos konferenciáját Stílusok, korszakok, átmenetek címmel rendezi meg 2024. október 11–12-án a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.). 
 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2024. évi rendes közgyűlésére 2024. április 23-án (kedden) 16:30-tól kerül sor a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében
(1014 Budapest, Táncsics M. u. 7., I. em.). A közgyűlésen a Társaság rendes tagjai szavazati és tanácskozási joggal, a Társaság tiszteleti tagjai tanácskozási joggal vehetnek részt. 

A közgyűlési meghívó itt olvasható.

2023. október 6-án délután a Zenetudományi Intézetben immár hatodik alkalommal adtuk át a Társaságunk szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Lampert Vera zenetörténész, a Kroó György-plakettet Riskó Kata népzenekutató, a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 20. tudományos konferenciáját Zenetörténetek Budapestről címmel tartotta meg Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 2023. október 5-6-án a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.). 
 
A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége csatlakozik ahhoz az állásfoglaláshoz, amelyet az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya tett közzé, tiltakozva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tisztségére kiírt minisztériumi pályázat diszkriminatív volta ellen.
 

Október 8-án délután a Zenetudományi Intézetben immár ötödik alkalommal adtuk át a Társaságunk szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Grabócz Márta zenetörténész, a Strasbourg-i Egyetem professor emeritája, a Kroó György-plakettet Loch Gergely  zenetörténész, a Zeneakadémia volt oktatója kapta.

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság – a BTK Zenetudományi Intézettel és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve – zenetudományi konferenciát rendezett az idén 60 esztendős Vikárius László tiszteletére Modell és inspiráció címmel 2022. október 6-8-án a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.).
 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2022. évi rendes közgyűlésére 2022. április 21-én (csütörtökön) 16:30-tól kerül sor a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében
(1014 Budapest, Táncsics M. u. 7., I. em.). A közgyűlésen a Társaság rendes tagjai szavazati és tanácskozási joggal, a Társaság tiszteleti tagjai tanácskozási joggal vehetnek részt. 

A közgyűlési meghívó itt olvasható.

Az MZZT jelenleg érvényben lévő tagdíjai:

   egyéni     házaspár 
dolgozó  5000 Ft  8000 Ft
nyugdíjas, diák    4000 Ft  6000 Ft


Alapszabályunk 3.6. pontja értelmében a 80. életévüket betöltött rendes tagok mentesülnek a tagdíj teljesítésének kötelezettsége alól.

2021. október 9-én délután a Zenetudományi Intézetben immár negyedik alkalommal adták át a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Kovács Sándor zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a Kroó György-plakettet Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész, a Zeneakadémia docense és a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.