Társaságunk hírei

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 20. tudományos konferenciáját Zenetörténetek Budapestről címmel rendezi meg Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 2023. október 5-6-án a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.). 
 
A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége csatlakozik ahhoz az állásfoglaláshoz, amelyet az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya tett közzé, tiltakozva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tisztségére kiírt minisztériumi pályázat diszkriminatív volta ellen.
 

Október 8-án délután a Zenetudományi Intézetben immár ötödik alkalommal adtuk át a Társaságunk szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Grabócz Márta zenetörténész, a Strasbourg-i Egyetem professor emeritája, a Kroó György-plakettet Loch Gergely  zenetörténész, a Zeneakadémia volt oktatója kapta.

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság – a BTK Zenetudományi Intézettel és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve – zenetudományi konferenciát rendezett az idén 60 esztendős Vikárius László tiszteletére Modell és inspiráció címmel 2022. október 6-8-án a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.).
 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2022. évi rendes közgyűlésére 2022. április 21-én (csütörtökön) 16:30-tól kerül sor a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében
(1014 Budapest, Táncsics M. u. 7., I. em.). A közgyűlésen a Társaság rendes tagjai szavazati és tanácskozási joggal, a Társaság tiszteleti tagjai tanácskozási joggal vehetnek részt. 

A közgyűlési meghívó itt olvasható.

Az MZZT jelenleg érvényben lévő tagdíjai:

   egyéni     házaspár 
dolgozó  5000 Ft  8000 Ft
nyugdíjas, diák    4000 Ft  6000 Ft


Alapszabályunk 3.6. pontja értelmében a 80. életévüket betöltött rendes tagok mentesülnek a tagdíj teljesítésének kötelezettsége alól.

2021. október 9-én délután a Zenetudományi Intézetben immár negyedik alkalommal adták át a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Kovács Sándor zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a Kroó György-plakettet Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész, a Zeneakadémia docense és a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

Társaságunk 2021. október 8-án és 9-én tartotta meg 18. tudományos konferenciáját  Zenekritika és zenei ismeretterjesztés címmel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók termében (Budapest I., Táncsics M. u. 7.).

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2021. október 7-én a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók termében megtartotta éves közgyűlését, melyen az alapszabály módosítását is elfogadták.

Az új alapszabály megtekinthető itt.

Társaságunk 2018-ban díjat alapított zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói vagy ismeretterjesztő tevékenység elismerésére.