A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság (angolul: Hungarian Musicological Society) 1993-ban alakult meg. Célja a magyar zenetudomány és zenekritika szakmai érdekeinek képviselete minden erre alkalmas fórumon, valamint zenetudományi programok szervezése. A Társaság szakmai rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat szervez, könyveket jelentet meg, tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet folytat. Kiadja a negyedévente megjelenő Magyar Zene folyóiratot.

A Társaság működését a 2021. és 2022. évben a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia támogatja.

 

 


 

Konferencia

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 20. tudományos konferenciája

 

ZENETÖRTÉNETEK BUDAPESTRŐL

 

2023. október 5–6.

Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Zenetudományi Intézet Bartók terem

 

Részletek

Magyar Zene

MZcov2021 1s

2022/1. szám

Tovább az archívumba

 


 

Társaságunk hírei

 • Az MZZT 2023. évi konferenciája

  A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 20. tudományos konferenciáját Zenetörténetek Budapestről címmel rendezi meg Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 2023. október 5-6-án a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.). 
   
 • Az MZZT elnöksége csatlakozik az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának állásfoglalásához

  A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége csatlakozik ahhoz az állásfoglaláshoz, amelyet az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya tett közzé, tiltakozva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tisztségére kiírt minisztériumi pályázat diszkriminatív volta ellen.
   
 • A Kroó György-díj és -plakett díjazottjai 2022-ben

  Október 8-án délután a Zenetudományi Intézetben immár ötödik alkalommal adtuk át a Társaságunk szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Grabócz Márta zenetörténész, a Strasbourg-i Egyetem professor emeritája, a Kroó György-plakettet Loch Gergely  zenetörténész, a Zeneakadémia volt oktatója kapta.

 Összes hír


 

Partnereink hírei

 • Nemzetközi Ligeti-konferencia – Bécs-Budapest, 2023

   

  Ligeti György születésének centenáriumán, 2023. május 10-13. között Kylwiria and Other Explorations címmel Bécsben és Budapesten közös nemzetközi zenetudományi konferenciát rendez a Zenetudományi Intézet, a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst, valamint a bázeli Paul Sacher Stiftung. A konferencia nyelve angol.

 • Nemzetközi online szimpózium - Kolozsvár

  2022. április 7-én nemzetközi online szimpóziumot rendez a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia Perpetual encounter: globalization, cosmopolitanism, and acculturation in music címmel.

  A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 • Konferencia-felhívás, Newcastle 2022

  A "Society for Music Analysis" éves konferenciájára (NewMAC 2022) 2022. július 11–13. között kerül sor a Newcastle-i Egyetemen.

  Előadók jelentkezését 2022. március 6-ig várják a szervezők.

Összes hír